Skip to main content

Wanneer je in een liefdesrelatie zit, of zelfs met je vrienden of familie, ontstaat er vaak misverstand en teleurstelling. Iets wat meestal voort komt uit het feit dat je begrijpen vanuit onze eigen kaders. 

Laat het me even kort toelichten: 

Wanneer we liefde geven, doen we dat op een bepaalde manier. Die kan anders zijn voor jou dan voor mij. Dus laten we even zeggen dat jij bijvoorbeeld liefde geeft door een vriend te helpen zijn huis schoon te maken want hij voelt zich niet lekker. Dit voelt voor jou heel natuurlijk, verzorgend en liefdevol om te doen want jij geeft om hem. 

Deze vriend bijvoorbeeld komt altijd terug van zijn reizen met een klein cadeautje of aandenken voor jou. Dit is zijn manier om te zeggen ‘ik heb aan je gedacht en je betekent veel voor me’. De cadeautjes vertegenwoordigen zijn liefde. 

Na enige tijd voel je alsof je vriend er niet zo veel voor jou is. Je neemt het hem kwalijk dat hij geen tijd voor je maakt, je niet helpt wanneer je dat echt nodig hebt. Terwijl jouw vriend zich juist heel erg afgewezen voelt met deze opmerking. Alleen al omdat hij recent nog iets heel speciaals aan je had gegeven, wat voor hem een hele dierbare betekenis had. 

Als je nu eens uitzoomt vanuit je eigen situatie en beide personen apart bekijkt, zul je zien dat beide een andere manier hebben om hun liefde te uiten. Gary Chapman heeft hier een boek over geschreven dat heet ‘De vijf talen van de liefde’. Voor mij heeft dit boek het zaadje geplant om relaties te hebben, zoals ik ze nu dagelijks ervaar; liefdevol, compassievol en begripvol. 

Wat zijn de vijf talen van de liefde? 

In zijn boek legt hij 5 verschillende talen uit waarin mensen liefde geven en ontvangen. Hij vertelt dat je waarschijnlijk in elke taal wel iets zult herkennen maar als je bewuster wordt, zul je zien dat er eentje echt bovenuit steekt voor je. Ik zal ze kort voor je toelichten zodat je er een beter beeld bij krijgt. 

Quality time
Is waar je de onverdeelde aandacht en tijd met een naaste ervaart. Je vind het belangrijk dat iemand echt tijd maakt om naar je verhalen te luisteren. En je voelt je het meest gewaardeerd wanneer je tijd met deze persoon mag doorbrengen zonder dat er bijvoorbeeld telefoontjes tussendoor komen of je naaste constant aan het multitasken is. Het gaat over in-het-moment-contact. 

Dienstbaarheid (acts of service)
Dit is het type liefde dat de daden op de eerste plek zet. Jij voet je het meest gelukkig wanneer je anderen mag helpen. Of iemand jou helpt. Je biedt aan om de afwas te doen of je doet even vlug een extra boodschap voor een ander zodat hij/zij/die kan ontspannen. 

Cadeautjes (gifts)
De titel geeft het eigenlijk al weg. Dit is het type liefde waar je geeft of ontvangt terwijl je fysieke herinneringen deelt. Dit kan bijvoorbeeld zijn een fles wijn meenemen naar een vriendin of een souvenir van vakantie. 

Positieve woorden (words of affirmation)
Met positieve woorden als taal van de liefde voel je je geliefd als anderen complimenten of bemoedigende woorden met je delen. En jij met hen. Je geeft makkelijk complimentjes, zegt al snel tegen je partner hoe lekker het eten is dat door diegene is gekookt of wanneer andere juist opmerken hoeveel werk jij ergens in hebt gestoken. Zolang het word uitgesproken naar je is dit jouw ding. 

Lichamelijke aanraking (physical touch)
En dan is er nog de lichamelijke aanraking. Dit geeft echt bevestiging door bijvoorbeeld een schouderklopje of knuffel. Deze mensen zijn vaak degenen die na een ruzie het er ‘even uit knuffelen’ of wanneer je partner het enorm belangrijk vind dat je een kus geeft wanneer je weggaat. 

Wees je ervan bewust dat dit een beknopte samenvatting is van Gary’s uitleg. En er zitten onwijs veel voorbeelden in zijn boek. Een absolute aanrader. Maar zoals hier beschreven alleen even om je een idee te geven. 

Waarom is het leren van de talen van de liefde belangrijk? 

Leren over de talen van de liefde heeft me laten inzien hoe ik liefde geef en ontvang. Maar nog veel meer; ik begreep ineens waarom ik me door sommige mensen eigenlijk nooit echt geliefd voelde. Het liet me begrijpen dat iedereen praat en uit vanuit hun eigen kader en wat liefde voor hen betekent. 

Persoonlijk had ik met sommige mensen in mijn omgeving echt moeite om te geloven dat ze van me hielden. Het werd wel gezegd, maar het voelde niet zo. Toen ik leerde over deze invalshoek vond ik echt rust in mezelf, een diep begrip over hoe anders we eigenlijk zijn. En vanuit daar kon ik dan ook de andere talen van de liefde beter leren spreken. 

Zo is quality time echt mijn taal van de liefde. En had ik laatst een echt mooi moment met een dierbare vriend. Waar we aan het kletsen waren op onze yogamatten, in de woonkamer. Thee drinkend en verhalen vertellend. Tot we in een dieper gesprek belandden en elkaar weer vanuit een hele andere hoek leerden kennen. ‘Wow, ik wist helemaal niet dat dat je interesses had’ en ‘ik had dat nooit achter jou gezocht’. 

Wat een waanzinnige reis was het om echt iemand te leren kennen. Dus vandaag, wil ik met je de topics delen waar wij over spraken. Herken je jezelf in quality time? En weet je iemand waar je graag wat meer echte quality time mee zou willen hebben? Download dan onze vragen, Seeds to quality time. Je kunt er zo veel tijd in steken als jij zelf wil maar onthoud, het proces is het doel. Dus, geniet van het moment en luister naar de mooie verhalen die er van komen. Het is een cadeautje 😉

Leave a Reply