Skip to main content

Sinds een tijdje ben ik terug in Nederland. Dit land is de plek waar ik ben geboren en het grootste deel van mijn opvoeding heb meegekregen. 

Ik was 25 toen ik begon met reizen en het ontdekken van de wereld. Dit ging gepaard met mezelf herontdekken. Wat past bij mij, wat laat me op mijn gemak voelen, welke dingen wil ik blijven doen en welke dingen laat ik achter. 

Terug in een plek waar structuur prioriteit lijkt te zijn is het soms lastig om die kalmte en gelukzaligheid in mij vast te houden. Ik ben liefde en ik ben veilig en met deze overtuiging weet ik ook dat ik alles aan kan wat er op mijn pad komt.
Desondanks wordt dit soms zo gemakkelijk weer uit balans gebracht, het maakt dat ik regelmatig mijn lichaam en eest weer even opnieuw kalibreer. En dit is precies waarom ik een paar tips uit mijn eigen routines met je wil delen. 

1. Telefoon-vrije slaapkamer 

Al vanaf het moment dat ik bedacht om mijn super deluxe smartphone aan te schaffen, voelde ik enige weerstand. Dit is vooral omdat ik er niet echt van houdt om de hele tijd bereikbaar te zijn, laat staan afhankelijk te zijn van sociale media of het blauwe licht van mijn scherm. 

Ik ben daarom ooit gestart met mijn telefoon buiten de slaapkamer te laten, ja vooral ’s nachts. Voorheen, wanneer ik naar bed ging, scrolde ik nog eindeloos door Facebook. Zoekend naar iets wat mijn ziel kon voeden. 

Dit is natuurlijk niet de manier. Mijn slaap heeft een enorme boost gekregen sinds mijn telefoon niet meer naast mijn hoofd ligt. Niet alleen zijn er niet meer de stralingen in de kamer maar vanaf het moment dat ik naar boven loop ben ik met mezelf. Is alle afleiding weg. En is het gemakkelijker om even te centreren. Er is geen druk meer. Het is me zelfs opgevallen dat de meeste dagen, wanneer ik volledig uitgeput naar bed wil gaan en dan mijn telefoon wegleg, er ineens weer energie ontstaat voor nog een yoga sessie of het lezen van een hoofdstuk in een fijn boek. 

2. A cup of comfort 

Meestal doe ik intermittent fasting. Ik ben me ervan bewust dat dit niet voor iedereen is weggelegd maar het werkt voor mij en het zorgt bij mij voor meer energie. Dit betekent dat ik meestal niet eet voor 12 uur ’s middags. Maar ondertussen verlangt mijn lichaam en mijn ziel naar liefde. 

Deze momenten, meestal heel sterk in de ochtend, maar net zo goed in de avond na het eten en soms zelfs overdag terwijl ik veel werk; maak ik deze verse thee en het geeft me net dat beetje extra van alles wat ik nodig heb. 

Voor mij is dit recept echt een ‘hug in a mug’. Het vertelt me ‘ga zo door’ en ‘ik hou van je, blijf gefocust’. 

Het recept: snijd wat gember, gechild of niet dat ik compleet aan jou. Voeg een kaneelstokje toe en één of twee kruidnagels. Het is een super makkelijk recept en je kunt het natuurlijk helemaal aanpassen naar hoe jij het lekker vind door meer of minder gember toe te voegen. Meer kaneel voor wat meer kerstgevoel of juist minder zodat je een wat frissere knuffel krijgt. 

3. Ruim op

Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar ik geloof dat ik hier een beetje een andere kijk op heb. Dit kan over je slaapkamer, woonkamer of enige andere kamer gaan waar je graag bent. We hebben allemaal een beetje orde nodig soms. Er is schoonmaken, zoals stofzuigen en dweilen. En er is schoonmaken zoals je bed verschonen, kleren opruimen, de was doen. Maar er is ook SCHOON maken. En daarmee bedoel ik; het ontdoen van je spullen die al maanden, jaren, op een plek liggen en nooit gebruikt worden. Het zal je verbazen hoe je je hier energetisch toe verhoudt. 

Je zult namelijk merken dat wanneer je kleren weg doet die je al jaren niet meer draagt, je niet alleen ruimte maakt in je kast, je maakt ruimte in je hoofd, in je ziel. Hiermee zeg je namelijk ‘ik ben klaar om dit stuk van mijn verleden los te laten’, ‘ik ben klaar om niet meer achterom te kijken’. Vaak houden we ons onbewust vast aan zoveel lasten uit het verleden dat het echt kan helpen om op deze manier op te ruimen en echt los te laten van spullen die je helemaal niet meer dienen. 

Een van mijn andere gewoontes, als het op schoonmaken aankomt, is de energetische kant ervan. De ramen een tijdje open laten staan zodat de frisse lucht er in kan, salie branden om de energieën uit de ruimte te verwijderen, alle kristallen in huis schoonmaken en opladen. Om dan na dit alles een lange uitgebreide douche te nemen, kaneel essentiële olie op mijn huid aan te brengen en schone kleren aan te trekken. Herboren. 

4. Creëer een ochtend of avond routine

Het is volledig aan jou wat werkt. Sommigen staan het liefste op voor het licht is, anderen zijn echte nachtuilen. Of je nou een ochtend- of avond mens bent, routines kunnen je enorm versterken en helpen om in balans te blijven vanuit kracht en kalmte. 

We raken makkelijk verloren door de dag heen. Nog een taak overnemen van een collega, je kinderen naar bed brengen, koken; er zijn zoveel dingen die we ‘gewoon doen’. Zonder stil te staan bij wat je doet, bewust te zijn, zonder eigenlijk maar te voelen dat je het echt wilt. Met een routine volledig en alleen voor jou, heb je net een beetje extra balans. Voor mij is dit bijvoorbeeld in de ochtend. Ik sta op, poets mijn tanden, was mijn gezicht en doe yoga. Voor ik dit heb gedaan, ben ik nog niet klaar voor de dag. Niet omdat ik de dag niet aan zou kunnen, maar omdat ik weet dat deze dingen mij de tijd, de aandacht geven die mijn lichaam en ziel nodig hebben. Het hoeven geen uren te zijn, soms is 10 minuten al genoeg. Schrijf bijvoorbeeld een aantal affirmaties op of aan het einde van de dag de dingen waar je dankbaar voor bent. Het maakt niet uit wat het is zolang het je maar bewust brengt naar het hier en nu en je daarmee dus contact laat maken met jouw echte emoties. 

Neem een moment de tijd om te beseffen wat veel energie van je vraagt en wat je kunt doen om dit te balanceren. Met iets wat energie geeft bijvoorbeeld. Houd het simpel, makkelijk om vol te houden. Je hoeft niet nog meer lasten te creëren die je weer mee moet dragen 😉 

Leave a Reply